2015. március 2., hétfő

Fessünk akvarellel épületeket, tereketMár a borítón is egy jellegzetes épület látható

Az egyik kedvenc technikám az akvarell, bár nem vagyok szakavatott művelője, sajnos. Amikor az egyetemen, szabadon választott rajzi tárgy keretében akvarellfestést tanultunk Balogh István tanár úrnál, a kurzus végén kedvesen meginvitált magához néhányunkat. Finom teát kortyolgatva, a könyvekkel és mindenféle kincsekkel telezsúfolt szobában hallgattuk az élményeit, tanulmányozhattuk a rajzait, bepillantást nyerve egy művész életének kicsiny szegletébe is. Ezért amikor nemrég kezembe került a könyv, gondolkodás nélkül megvettem.  

A könyvet lapozgatvaEgy-egy technika vagy mesterség megismertetéséről szóló könyvek közül nem mindegyik bizonyul használhatónak. Hiába vannak tele gyönyörű képekkel a folyamatról, nem tudjuk magunkévá tenni a tudást. Ebben a rövid és egyszerű Kisműterem sorozatban megjelent műben - ahogy annak idején órán is tettük - az alaplépésekkel kezdve kísérletezhetünk a festékkel, ráérezve a viselkedésére, és hasznos tanácsokat kapunk a kívánt hatás vagy felületek létrehozásához. Láthatólag nem csak építészeknek készült a könyv, a bevezetőben megismerkedhetünk az akvarelltechnika jelentőségével az építészeti ábrázolás történetében, majd az eszközök ismertetése és rövid színelmélet után haladunk a részektől az egész felé. Számba veszi az alapvető ábrázolható formákat, amelyekből összeáll az épület, és ábrázolásuk lehetőségeit. Hasznos fejezet a különböző hatások, felületek, anyagok létrehozása az akvarell, kréta, akvarellceruza és egyéb eszközök kombinálásával.  Az építőanyagok – kő, tégla, beton, üveg, fa, különböző fedések – és a növényzet ábrázolásával részletesen foglalkozik. Behatóan tárgyalja az alapvető építészeti formák, térrendszerek ábrázolásával kapcsolatos tudnivalókat, és rávilágít, hogyan aknázzuk ki az akvarell technika adta lehetőségeket. A témaválasztással kapcsolatban is hasznos tanácsokat olvashatunk, bepillanthatunk az alkotó kulisszái mögé, végül pedig lépésről lépésre alkothatjuk meg saját festményünket. A befejezés fontosságát is szem előtt tartva a könyvet a paszpartuzás lépései és képelemzések teszik teljessé.
Annak ajánlom, aki szeret kísérletezni, nem sajnálja az időt a próbálkozásokra, és van kedve a nyaralásokra, kirándulásokra rajztömböt és akvarellkészletet vinni. Ha sikerül egy kis gyakorlatot szerezni ebben a műfajban, igazán egyszerű, hálás és hatásos technika kerül a kezünkbe.


Nyáron készült, Rimaggiore tengerpartján

Én megpróbáltam, most Ti jöttök. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése