2017. március 8., szerda

Fókuszban a hatékonyság

A könyv, amit ajánlani szeretnék, nem éppen építészeti témájú, viszont szorosan kapcsolódik a kreatív munkákhoz, és a kreatív tevékenységek hatékonnyá tételéhez. Napjaink jelmondata, a "csináld amit szeretsz és boldog leszel", csodásan hangzik, a mindennapokra azonban kőkemény munkával kell lefordítanunk. Sok-sok alkalmazottként eltöltött év után a napi 8 órában otthon dolgozás számomra több buktatót tartogatott mint gondoltam. Sokan eleve így kezdtek dolgozni már a diploma után is, és el tudom képzelni, hogy nem is értik, mi a probléma ezzel, viszont abban is biztos vagyok, hogy még többen nagyon is bólogatnak magukban, hogy bizony a kezdet nem volt könnyű, vagy mai napig küzdök ezzel-azzal. Ezért döntöttem úgy, hogy megosztom ezt az olvasmány-élményemet, bízva abban, hogy másoknak is tanulságokkal fog szolgálni.
Tartsuk kézben hétköznapjainkat - Napi rutin és ötleteink megvalósítása



A mind tartalomban, mind designban jól strukturált könyv öt nagyobb témát dolgoz fel, amelyeket más-más alkotó által írt fejezetek alkotnak. A szuper dizájnos és szuper kedvelt internetes felületekkel rendelkező szerzők marketingesek/írók/start up-osok/kutatók/és minden, ami lenni szerettél volna - egyszóval olyan alkotók, akik már nemzetközi szinten is letettek valamit az asztalra.
Olyan mítoszokat rombolnak le, mint a napi email-ek reggeli 'kötelező' olvasása és megválaszolása, a multitasking, vagy a napi 8-10 óra munka a legtöbb esetben nem takar 8-10 óra hatékonyságot is. Biztosan hallottunk már ezekről, nekem azért volt pár újdonság abban a témában, hogy milyen megszokott és dicséretes tevékenységeink ássák alá legjobban az alkotó munka hatékonyságát.
Egyszerre szólnak a "sziklaszilárd napi rutin", és a rutinba beépített spontaneitás mellett. Ez első hallásra valóban paradox, a gyakorlatban azonban úgy tűnik, jól működik. Hogyan építsük fel ezt a bizonyos saját magunkra szabott napi rutint, hogyan tudjuk betartani, és közben hogyan marad meg az alkotó kedv, és végül, hogyan jön létre a MŰ? Mindenki erre kíváncsi, ők összefoglalták a hozzá vezető utat.
Na jó, egy kis segítség:

Alkotás - minden nap! - szünet - ∅maximalizmus

Arra továbbra sem kaptam választ, hogy valaki miért alapból ilyen természetű, másoknak pedig miért kell 25 év hozzá (CSAK), illetve kezdem kapiskálni. Minden kiválóság általában egy területen akart kitűnni, és nem akart még mindenáron jó gyerek-jó tanuló-jó feleség-jó anya-jó munkatárs-és még jó szomszéd is lenni. Önző módon a számára legfontosabbra koncentrált. És ez jó vagy rossz, nem tudom, de beválik. 

Nem nagyon akarom lelőni a poénokat, aki kíváncsi lett, olvasson bele, csak ajánlani tudom. Nekem a kedvencem az utolsó fejezet a profivá válásról. Jelentem, az amőba szinten küzdök a többiekkel együtt! :-)) Még elég fiatal vagyok, hogy megérhessem a főemlős kort. ;-)

Egy másik ajánló a könyvről: ITT


Képek forrása:
borító: https://www.youtube.com/watch?v=u4PtbbDs4FI
könyv: https://www.hvgkonyvek.hu/tartsuk-kezben-hetkoznapjainkat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése